Lješnjak - Kralj orašastih plodova

Lješnjak - Kralj orašastih plodova

Oglasi

Lješnjak je jedan od najomiljenijih orašastih plodova na svijetu. Slatkastog okusa i bogatog nutrijentima, lješnjaci su izvrsna opcija za zdravu i ukusnu prehranu. Osim što su ukusni, lješnjaci su bogati vitaminima, mineralima i zdravim masnoćama koje su ključne za održavanje zdravlja i dobrobiti vašeg tijela. U nastavku ćemo istražiti neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti lješnjaka i načine na koje ih možete uključiti u svoju prehranu.

Bogati su hranjivim tvarima

Lješnjaci su bogati hranjivim tvarima poput vlakana, proteina, vitamina i minerala. Oni su bogati vitaminom E koji je snažan antioksidans i pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također su bogati magnezijem koji pomaže u održavanju zdravih kostiju, mišića i živčanog sustava.

Pomažu u održavanju zdravog srca

Lješnjaci su bogati zdravim mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje su povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Također su bogati antioksidansima i flavonoidima koji pomažu u smanjenju upale u tijelu, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Snižavaju razinu kolesterola

Lješnjaci su bogati dijetalnim vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi. Također su bogati zdravim mastima koje mogu pomoći u povećanju razine dobrog kolesterola (HDL) u krvi.

Pomažu u kontroli tjelesne težine

Lješnjaci su bogati proteinima i vlaknima, što može pomoći u osjećaju sitosti nakon jela. To znači da će vas lješnjaci dulje držati siti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Jednostavni su za uključivanje u prehranu

Lješnjaci se mogu jesti sirovi ili prženi, a mogu se koristiti kao sastojak u raznim jelima, uključujući kolače, slastice, umake i salate.

 

Emina Boloban

Emina Boloban

Autor
Trenutno ne želim davati nikakve informacije o sebi, ali ako se to u budućnosti promijeni, bit ćete u stanju vidjeti promjene na mom profilu.

Da biste ostavili komentar, potrebno je da se registrujete na našem sajtu. Nakon regitracije, moći ćete da komentarišete naše recepte i delite svoje utiske sa drugim članovima zajednice.

Kliknite ovdje za prijavu ili registraciju.

Komentari

Ukupno komentara:(0)

    Ovaj blog trenutno nema nijedan komentar. Budi prvi koji će podijeliti svoje mišljenje o njemu! Dodaj svoj komentar u polje iznad.