Nar: Voće bogatog okusa i zdravstvenih prednosti

Nar: Voće bogatog okusa i zdravstvenih prednosti

Oglasi

Nar je voće koje se u posljednje vrijeme sve češće spominje kao superhrana. Ovo ukusno voće bogato je antioksidansima, vitaminima i mineralima, te je ključni sastojak mediteranske prehrane. U ovom blogu istražit ćemo neke od najznačajnijih dobrobiti koje nam može pružiti ovo čudesno voće.

Borba protiv upala

Nar je bogat fitonutrijentima kao što su punicalagin i punicalin, koji su snažni antioksidansi i imaju protuupalna svojstva. Ovi nutrijenti pomažu u borbi protiv upala u tijelu, što može smanjiti rizik od raznih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa, artritisa i raka.

Poboljšava zdravlje srca

Punicalagin i drugi antioksidansi prisutni u narovom soku mogu smanjiti kolesterol u krvi i spriječiti nakupljanje plaka u arterijama. Studije su pokazale da redovita konzumacija soka od nara može poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Potiče zdravlje probavnog sustava

Nar je izvor prehrambenih vlakana koji pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Ovi vlakna također pomažu u sprečavanju zatvora i poboljšavaju ukupno zdravlje crijeva.

Pomaže u prevenciji raka

Nar sadrži antioksidanse koji mogu spriječiti oštećenje stanica koje može dovesti do raka. Studije su pokazale da ekstrakti iz nara mogu inhibirati rast stanica raka dojke, prostate i debelog crijeva.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Nar je izvor prirodnog šećera, no ne sadrži velike količine fruktoze koja se nalazi u drugim voćkama i slatkim napicima. Također, redovita konzumacija soka od nara može poboljšati razinu inzulina u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa.

Pomaže u održavanju zdrave kože

Punicalagin i drugi antioksidansi prisutni u narovom soku pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice kože i uzrokuju starenje. Također, nar sadrži vitamine C i K koji su važni za održavanje zdrave kože.

 

Emina Boloban

Emina Boloban

Autor
Trenutno ne želim davati nikakve informacije o sebi, ali ako se to u budućnosti promijeni, bit ćete u stanju vidjeti promjene na mom profilu.

Da biste ostavili komentar, potrebno je da se registrujete na našem sajtu. Nakon regitracije, moći ćete da komentarišete naše recepte i delite svoje utiske sa drugim članovima zajednice.

Kliknite ovdje za prijavu ili registraciju.

Komentari

Ukupno komentara:(0)

    Ovaj blog trenutno nema nijedan komentar. Budi prvi koji će podijeliti svoje mišljenje o njemu! Dodaj svoj komentar u polje iznad.