Breskva: sočna voćka koja  osvaja svojim blagodatima

Breskva: sočna voćka koja osvaja svojim blagodatima

Oglasi

Breskva je ukusna i sočna voćka koja je puna zdravstvenih blagodati. Uz to što je odličan izvor hranjivih tvari, breskva se može koristiti i u mnogim jelima, uključujući i deserte. U nastavku saznajte više o breskvama i njenim prednostima.

Breskva kao izvor vitamina i minerala

Breskva je bogata vitaminima A i C, koji su važni za održavanje zdravlja očiju, kože i imunološkog sustava. Također sadrži i minerale poput kalija, magnezija i fosfora, koji su važni za regulaciju krvnog tlaka i jačanje kostiju.

Breskve su niske kalorijske vrijednosti

Breskve su niskokalorična voćka, što ih čini savršenim izborom za one koji paze na prehranu. Jedna srednja breskva sadrži manje od 60 kalorija, a istovremeno pruža značajan udio prehrambenih vlakana koji će vas duže držati sitima.

Antioksidativna svojstva bresaka

Breskve su također bogate antioksidansima, poput likopena, beta-karotena i luteina, koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od raznih bolesti, poput srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti.

Breskva u kulinarstvu

Breskve su izvrsne u mnogim jelima, uključujući salate, glavna jela, deserte i osvježavajuće napitke. Od pita do kompota, mogu se pripremati na razne načine i u kombinaciji s drugim voćem i povrćem.

Kako odabrati i čuvati breskve

Prilikom odabira breskvi, tražite one koje su mekane, ali ne previše. Zrele breskve imaju intenzivan miris, dok nezrele breskve nemaju miris. Također ih je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi i koristiti ih u roku od nekoliko dana nakon kupnje.

 

Emina Boloban

Emina Boloban

Autor
Trenutno ne želim davati nikakve informacije o sebi, ali ako se to u budućnosti promijeni, bit ćete u stanju vidjeti promjene na mom profilu.

Da biste ostavili komentar, potrebno je da se registrujete na našem sajtu. Nakon regitracije, moći ćete da komentarišete naše recepte i delite svoje utiske sa drugim članovima zajednice.

Kliknite ovdje za prijavu ili registraciju.

Komentari

Ukupno komentara:(0)

    Ovaj blog trenutno nema nijedan komentar. Budi prvi koji će podijeliti svoje mišljenje o njemu! Dodaj svoj komentar u polje iznad.