Sve o brokuli i zašto  trebate uključiti brokulu u svoju prehranu

Sve o brokuli i zašto trebate uključiti brokulu u svoju prehranu

Oglasi

Brokula je jedno od najzdravijih povrća koje možete uključiti u svoju prehranu. Ovo zeleno lisnato povrće bogato je raznim hranjivim tvarima koje mogu imati pozitivan učinak na vaše zdravlje. U ovom blogu istražit ćemo neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti brokule i načine na koje je možete uključiti u svoju prehranu.

Brokula je bogata hranjivim tvarima

Brokula je izvrsna izvor vitamina C, vitamina K, folne kiseline, kalija i vlakana. Također sadrži druge hranjive tvari poput vitamina A, vitamina B6, kalcija, magnezija i željeza. Sve ove hranjive tvari imaju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.

Brokula pomaže u održavanju zdravlja srca

Brokula sadrži tvari poput sulforafana, koji mogu pomoći u zaštiti srca i krvnih žila. Sulforafan može pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Brokula može pomoći u prevenciji raka

Brokula je bogata antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Ti slobodni radikali mogu oštetiti stanice u tijelu i povećati rizik od raka. Kao izvor glukorafanina, brokula može pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva, dojke, prostate i pluća.

Brokula može pomoći u održavanju zdrave kože

Brokula je bogata hranjivim tvarima poput vitamina C, koji je važan za održavanje zdrave kože. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, koji je ključan za zdravu kožu.

Kako uključiti brokulu u prehranu?

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti brokulu u svoju prehranu. Evo nekoliko ideja:

  • Kuhajte brokulu na pari i poslužite je kao prilog uz glavno jelo.
  • Dodajte brokulu u juhu ili varivo.
  • Iskoristite brokulu u salati s drugim povrćem i umacima po želji.
  • Napravite zdrav umak od brokule tako što ćete je kuhati i pomiješati sa začinima te izblendati .

 

Emina Boloban

Emina Boloban

Autor
Trenutno ne želim davati nikakve informacije o sebi, ali ako se to u budućnosti promijeni, bit ćete u stanju vidjeti promjene na mom profilu.

Da biste ostavili komentar, potrebno je da se registrujete na našem sajtu. Nakon regitracije, moći ćete da komentarišete naše recepte i delite svoje utiske sa drugim članovima zajednice.

Kliknite ovdje za prijavu ili registraciju.

Komentari

Ukupno komentara:(0)

    Ovaj blog trenutno nema nijedan komentar. Budi prvi koji će podijeliti svoje mišljenje o njemu! Dodaj svoj komentar u polje iznad.