Celer: Superhrana koju trebate uključiti u svoju prehranu

Celer: Superhrana koju trebate uključiti u svoju prehranu

Oglasi

Celer je povrće koje često ne dobiva dovoljno pažnje u prehrani, no zapravo bi ga svi trebali uključiti u svoju prehranu. U ovom blogu, istražit ćemo neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti celera i načine na koje ga možete uključiti u svoju prehranu.

Pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Celer je bogat kalijem, mineralom koji je važan za održavanje zdravog krvnog tlaka. Kalij pomaže u opuštanju krvnih žila, što smanjuje otpor protoku krvi i smanjuje rizik od hipertenzije. Studije su također pokazale da celer može pomoći u smanjenju kolesterola i razine triglicerida u krvi.

Bogat je antioksidansima

Celer je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi u celera, poput vitamina C i flavonoida, mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, karcinome i neurodegenerativne bolesti.

Pomaže u regulaciji probave

Celer je bogat vlaknima, koja su ključna za zdravlje probavnog trakta. Vlakna pomažu u održavanju redovitih stolica i sprječavaju zatvor. Celer također sadrži prirodne diuretičke tvari koje pomažu u eliminaciji toksina iz tijela.

Sadrži vitamine i minerale

Celer je bogat hranjivim tvarima, uključujući vitamine A, C i K, te minerale poput kalcija i mangana. Vitamin A je važan za zdravlje očiju, dok vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava. Kalcij je važan mineral za zdrave kosti, a mangan igra važnu ulogu u metabolizmu.

Lako se uključuje u prehranu

Celer se može jesti svježi ili kuhan, a može se dodati u razne jela kako bi se poboljšao njihov nutritivni profil. Može se koristiti u salatama, juhama, umacima, ili ga se može jesti sirovog kao snack. Također se može koristiti kao zamjena za grickalice koje su visoke u kalorijama i nezdrave.

 

Emina Boloban

Emina Boloban

Autor
Trenutno ne želim davati nikakve informacije o sebi, ali ako se to u budućnosti promijeni, bit ćete u stanju vidjeti promjene na mom profilu.

Da biste ostavili komentar, potrebno je da se registrujete na našem sajtu. Nakon regitracije, moći ćete da komentarišete naše recepte i delite svoje utiske sa drugim članovima zajednice.

Kliknite ovdje za prijavu ili registraciju.

Komentari

Ukupno komentara:(0)

    Ovaj blog trenutno nema nijedan komentar. Budi prvi koji će podijeliti svoje mišljenje o njemu! Dodaj svoj komentar u polje iznad.