Sve o kikirikiju i zašto trebate uključiti kikiriki u prehranu

Sve o kikirikiju i zašto trebate uključiti kikiriki u prehranu

Oglasi

Kikiriki je ukusna i hranjiva biljka koja se uzgaja u cijelom svijetu. Ovo je povrće poznato po svojoj izvrsnoj kombinaciji slatko-gorkog okusa, te se često koristi u pripremi raznih jela, zalogaja i slastica. U ovom blogu, istražit ćemo neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti kikirikija i načine na koje ga možete uključiti u svoju prehranu.

Bogat je hranjivim tvarima

Kikiriki je bogat hranjivim tvarima, uključujući proteine, vlakna, vitamine i minerale. Kikiriki sadrži i velike količine zdravih masti, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti, koje mogu pomoći u održavanju zdravog srca.

Pomaže u održavanju zdravog srca

Kikiriki sadrži zdrave masnoće koje su važne za zdravlje srca. Studije su pokazale da konzumacija kikirikija može pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) i povećanju razine dobrog kolesterola (HDL), što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi

Kikiriki ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi. To ga čini idealnim izborom hrane za ljude s dijabetesom ili onima koji žele regulirati razinu šećera u krvi.

Bogat je antioksidansima

Kikiriki je bogat antioksidansima, poput vitamina E, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi u kikirikiju mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, karcinome i neurodegenerativne bolesti.

Može pomoći u mršavljenju

Kikiriki sadrži proteine i vlakna, koji su važni za osjećaj sitosti i mogu pomoći u smanjenju apetita. 

Kako uključiti kikiriki u prehranu?

Grickalice: Kikiriki su savršena grickalica koja će vam pomoći da ostanete sitima između obroka. Možete ih jesti sirove, ali ako želite dodatni okus, možete ih pržiti ili začiniti raznim začinima.

  1. Namaz: Kikiriki maslac je ukusan i hranjiv namaz koji možete jesti s kruhom, voćem, ili dodati u smoothie. Možete ga napraviti i sami kod kuće, miješajući kikiriki u blenderu s malo ulja.

  2. Salate: Kikiriki mogu biti izvrsni dodatak raznim salatama. Samo ih pospite po salati ili ih nasjeckajte i dodajte u umak.

  3. Jela s tjesteninom: Kikiriki mogu biti izvrsni dodatak jelima s tjesteninom. Možete ih dodati u umake ili ih nasjeckati i posuti po tjestenini.

  4. Curry: Kikiriki su čest sastojak u raznim curry jelima. Možete ih dodati u umak ili ih koristiti kao posip na vrhu.

  5. Deserti: Kikiriki se mogu koristiti i u slatkim jelima poput sladoleda, kolača, i browniesa. Samo ih nasjeckajte i dodajte u smjesu.

Ukratko, kikiriki se mogu koristiti na mnogo načina, i to ne samo kao grickalice. Dodavanje kikirikija u vašu prehranu može vam pružiti mnoge zdravstvene koristi, stoga ga svakako uključite u svoje obroke.

 
 

 

 

Emina Boloban

Emina Boloban

Autor
Trenutno ne želim davati nikakve informacije o sebi, ali ako se to u budućnosti promijeni, bit ćete u stanju vidjeti promjene na mom profilu.

Da biste ostavili komentar, potrebno je da se registrujete na našem sajtu. Nakon regitracije, moći ćete da komentarišete naše recepte i delite svoje utiske sa drugim članovima zajednice.

Kliknite ovdje za prijavu ili registraciju.

Komentari

Ukupno komentara:(0)

    Ovaj blog trenutno nema nijedan komentar. Budi prvi koji će podijeliti svoje mišljenje o njemu! Dodaj svoj komentar u polje iznad.